Tavoittelisinko pelissä flowta, voittoa vai jotakin ihan muuta?
Meillä golffareilla on erilaisia tavoitteita. Monet tavoittelevat hyviä tuloksia. Toiset ponnistelevat voittaakseen kisoja, toiset kokeakseen onnistumisen elämyksiä ja ehkä pienoista itsetyytyväisyyttäkin. Mikä sen mukavampaa, kun peli sujuu.
Flown metsästäjiäkin löytyy. Sanotaan, että flowtila on niin hieno kokemus, että kerran sen tunnistettuaan, siihen haluaa palata tai sen haluaa löytää uudelleen. Omat flow-kokemukseni siivittivät minut tutkimaan ilmiötä ja kirjoittamaan aiheesta pari kirjaakin jo vuosia sitten. Tutkimustulokseni golffareiden ja tennispelaajien haastatteluista saivat vahvistusta omista kokemuksistani.
Tenniksessä on helpompaa päästä pelaamaan flowssa kuin golfissa. Tulkinnaksi tarjoutuu pelien erilainen luonne. Tenniksessä ainoastaan syöttötilanne vastaa golfin tyypillistä lyöntitilannetta. Siinä valta on täysin pelaajalla. Hän voi itse päättää, milloin aloittaa lyöntinsä ja millaisen lyönnin pamauttaa vastustajan kenttään. Muissa lyöntitilanteissa on reagoitava vastustajan lyönteihin. Pelistä tulee yhteinen, rytmi ja sen vaihdokset sekä monet muut tekijät luovat jatkuvia ja yllättäviä haasteita. Peliin on helppo uppoutua pitemmäksikin aikaa.
Golfissa pelitilanteet ovat erilaisia. Voisi kuvitella, että mahdollisuutesi hallita peliä ovat suuremmat. Lyöthän liikkumatonta palloa ja jatkat aina siitä, mihin olet itse pallosi lyönyt. ”Vastustajasi” voi vain ihmetellä vierestä tekemisiäsi. Asiaa ei kuitenkaan tee helpommaksi se, että vastustajalla ei ole mahdollisuuksia asettaa sinulle haasteita. Golffari saa syyttää epäonnistuneesta lyönnistä vain itseään. Eikä se aina ole kovin mukavaa.
Golffarit tavoittelevat flowssa tai zonella pelaamista moninaisin keinoin. Haetaan syvää keskittymisen tilaa, rentoutunutta jopa meditatiivista tilaa. Valmentajat puhuvat ”pään tyhjentämisestä”. Sanonta johtaa hyvin erilaisiin mielleyhtymiin. Viimeistään Mindfulness on opettanut meille, että pään tyhjentäminen ei ole mahdollista. Ajatuksia tulee ja menee koko ajan. ”Ajattelen, siis olen” totesi filosofi jo kauan sitten.
Urheilupsykologia vakuuttaa, että toimintamme käynnistyy ja saa vaikutteita kaiken aikaa kehon ja mielen yhteistyöstä. Ajatuksemme, tunteemme ja toimintamme kulkevat käsi kädessä. Aivoissamme tapahtuva ns. toiminnanohjaus (executive functions) on tärkeässä roolissa käynnistäessään ja ylläpitäessään tarkoituksellista toimintaa. Jokainen golflyönti on käynnistettävä tietoisesti, mutta ennen tätä ovat aivomme tehneet jo paljon töitä ihan huomaamatta.
Pitääkö meidän siis pyrkiä vaikuttamaan aivotoimintaamme käynnistääksemme ja ylläpitääksemme flowta? Onko se edes mahdollista? Kyllä, vastaavat aivotutkijat. Ammattilaisgolffarit ovat ”rapakon takana” jo pitkään hyötyneet yhteistyöstä aivotutkijoiden kanssa.
Voisimmeko me tavalliset golffarit ilman aivoaaltojen mittauslaitteita hyötyä näistä tutkimusten ja kokeilujen tuloksista? Kyllä, vastaamme Flowing Golf Teamin kokemusten pohjalta. Pienistä tiedonjyvistä voidaan koota tutkimushypoteeseja ja testata niitä käytännössä. Jokainen golffari voi tehdä näin.
Tiivistän nyt muutamia tiedonjyvistä vahvistuneita näkemyksiä golffareiden haasteeksi. Jos nämä vaikuttavat sinusta kokeilemisen arvoisilta niin ole hyvä! Voit myös väittää vastaan, mutta kokeile ensin vakavissasi ja anna palautetta.
1
Golfkierros kestää monta tuntia. Ei ole mahdollista, että aivosi jaksaisivat ylläpitää samaa optimaalista keskittymisen tilaa koko ajan. On järkevää sulautua aaltoilevaan pelirytmiin. Voit oppia sopivan pelirytmin, jossa keskittyminen nousee ja laskee lyöntitilanteissa ja lyöntien välillä annat ”aivojesi” levätä.
Flow on uppoutumista käsillä olevaan tehtävään. Tehtäväsi on saada pallo haluamaasi kohteeseen. Toimintasi kohdistuu siis itsestä ulospäin ja aikaansaa vapautumisen palloon osuttaessa. Jos havaintosi kohdistuvat tärkeällä hetkellä tarkkailemaan kehosi tuntemuksia, olet hukassa.
2
Flowtila edellyttää selkeitä tavoitteita eli mielikuvaa siitä, mitä pitäisi saada aikaan. Mielikuvat tavoitteista voivat olla hyvin erilaisia. Jos mielikuva on kuva itsestäsi ylimpänä palkintopallilla, se voi motivoida sinua vaikeina hetkinä muistuttaen pitkäntähtäimen tavoitteestasi tai unelmastasi, mutta se ei vahvista keskittymistäsi käsillä olevaan tehtävään.
Golfkierroksella on tärkeää luoda mielikuva kulloinkin käsillä olevasta tehtävästä. Kannattaa liittää mielikuva pallon lennosta valitsemaasi kohteeseen käsillä olevan lyönnin suunnitteluun (osaan lyöntiprosessia, osaan omaa valmistautumisrutiinia). Näin vahvistat keskittymistäsi tehtävään ja edistät flowta.
3
Flowtilan aikana on saatava johdonmukaista ja välitöntä palautetta siitä, kuinka lähelle tavoitetta on päästy. Golflyönnissä on tavallaan kyse ongelman ratkaisemisesta. Sinun on ratkaistava ennen lyöntiä kaksi ongelmaa: mihin lyönnillä kannattaa pyrkiä ja millä mailalla ja lyönnillä voit toteuttaa suunnitelmasi.
Lyönnin jälkeen on tärkeää arvioida, miten lähelle tavoitettasi pääsit. Aivot tarvitsevat tätä seurantatietoa muokatakseen tietoja omassa muistipankissa, jota hyödynnät tietäen tai tiedostamatta uusissa tilanteissa. Aivot yhdistävät seurantatietoihin myös kehosi lyöntituntemukset. Saat onnistumisen kokemuksia, jotka vahvistavat itseluottamustasi, kun pääset vähitellen yhä lähemmäksi tavoitteitasi. Palautteesta saat myös tietoa, joka auttaa valitsemaan tulevia kehittämiskohteita. Voit kuitenkin jättää tarkemmat analyysit pelikierroksen päättymisen jälkeisiin pohdintoihin. Epäonnistumisen kokemukset on helpompaa sivuuttaa kuittaamalla.
4
Haasteiden ja taitojen tasapaino on flow-tutkimuksen peruskauraa. Haasteet pitää voida kokea riittäviksi, jotta motivaatiosi säilyy, kun joudut pinnistelemään tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä on myös taitojesi jatkuvan kehittymisen edellytys. Puhutaan myös kasvun mindsetistä, eräänlaisesta positiiviseksi koetusta halusta kehittyä harrastuksessaan, työssään ja erilaisissa taidoissaan.
Golfkierroksella flown tavoittelua edistää toiveikkuus ja usko omiin mahdollisuuksiin realismia täysin unohtamatta. Ei kannata pyrkiä ”rauhoittumaan hampaat irvessä”, kun edessä on vaativa tehtävä. Rauhoittuminen on kuitenkin välttämätöntä tilanteissa, joissa ylikierroksilla käynti uhkaa tehtävän suorittamista. Flowfiiliksen hakemisessa auttaa tunnetilan tasaamisen ohella asioiden asettaminen mittasuhteisiinsa. Onko niin järkyttävää lyödä veteen? Mitä se merkitsee sinulle? Voithan vaikka onnistua lyömään holarin seuraavalla väylällä, tai eagelin.
Kas tässä. Otatko haasteen vastaan ja annat palaa?!
Kaipaatko lisää tietoa flowsta? Kotisivuiltamme löydät
blogiartikkelin flown juurista
ladattavan artikkelin flowssa pelaamisesta
Jos haluat lisätä flowta pelikierroksiin, tutustu verkkovalmennuksiimme:
Jos tykkäät lukea kirjoja, voit syventää flow-tietämystäsi:
Matikka, Leena (2013). Flow - Anna mennä ja onnistu. Jyväskylä: Docendo. 136 s.
Matikka, Leena (2015). Yhteinen flow. Helsinki: Intimare. 76 s.